Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Der Weltensammler

Тројанов, Илија.

272 trojanow der weltensammlerИнтересен роман за англискиот авантурист Ричард Бартон  (1821-1890). Наместо да ги продолжи колониите на англиските животни навики, како опседнат ги учи јазиците на земјата, се втонува во непознати религии и на ужаснување на управата патува анонимно по колониите. Шареноликиот авантуристички роман на Тројанов за ексцентрикот покажува зошто Западот до ден денес не разбра ништо од тајните на другиот свет.

Der Weltensammler [Колекционерот на светови] од Илија Тројанов излезе на српски јазик (извадок) во превод на Небојша Бариќ под наслов Sakupljač svetova во издание на Златни змај, Белград.