Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Вихнер, Ернест

wichner ernestЕрнест Вихнер, роден, 1952 год. во Забрани (Банат, Романија), од 1975 год. живее во Германија. Автор е на песни и раскази, како и преведувач, главно од романски јазик. Кон неговите преводи се вбројуваат дела од Норман Манеа, Ана Бландиана, Нора Југа, Мирче Чартарешку, М. Блехер и Варујан Возганиан. Од 2003 год. ја презеде функцијата директор на Куќата на книжевноста во Берлин.