Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

EisTau

Тројанов, Илија.

288 trojanow tajanjeЕден човек, кој толку ги љуби глечерите, што очајува поради тоа што изумираат: Зено како глациолог го посветува животот на еден алпски глечер. Кога повеќе не може да се спречи изумирањето на неговиот глечер, се вработува на еден брод за крстосување, за на туристите да им ги покажува чудата на Антарктикот. Меѓутоа на своето патување очајува од игнорантноста на оние кои се на одмор, на недостигот почит пред непознатиот свет и на топењето на мразот во прогрес, поетски и страствен роман за возвишеноста на природата и загрозеноста на нашиот свет.

EisTau [Топење на мразот] од Илија Тројанив излезе на словенечки јазик (извадок) во превод на Мојца Крањц под наслов Tajanje во издание на Штудентска заложба, Љубљана.