Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Крањц, Мојца

mojca kranjc by ajda schmidtМојца, Крањц, родена 1958 год. во Љубљана, студирала компаративна книжевност и драматургија на универзитетот во Љубљана. Работи како драматург во Народниот театар на Словенија во Љубљана и е активна како преведувачка (меѓу останатото, дела од Шилер, Лесинг, Ј.М.Р. Ленц, Е.Т.А. Хофман, Бихнер, Ведекинд, Шницлер, Р. Валзер, ф. Хорват, Канети, Адорно, Брехт, Диренмат, Мелшингер, Бернхард, Табори, Енценсбергер, Оз, Јелинек, Хандке, Х. Милет, Тројанов, Капус, Шулце, Шимелфенинг, Зуха, Целер) . Како преведувачка четири пати била наградена од Сојузното министерство за настава, уметност и култура на Австрија, а како драматург е овенчана со наградата Грин Филипиќ“.