Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Маркшис, Кристоф

markschies christoph by HU Berlin© HU BerlinКристоф Маркшис, роден 1962 год. во Берлин, студирал евангелистичка теологија, класична филологија и филозофија во Марбург, Ерусалим, Минхен и Тибинген. Во 1991 год,. докторира, во 1994 год. хабилитира и по професурите во Јена (1994-2000) и Хајделберг (2000-2004) во 2004 год. ја презеде професурата за постара црковна историја на Хумболт Универзитетот во Берлин. Од 2006-2010 год. беше претседател на универзитетот, од 2012 год. е заменик претседател на берлинско-бранденбуршката Академија на науките. Во 2001 год. беше одликуван со наградата „Лајбниц“.