Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Грјаснова, Олга

grjasnowa olga by rene fitzek.jpg© René FitzekОлга Грјаснова, родена 1984 год. во Баку (Азејрбеџан), израснала во Кавказ и долго време минала во Полска, Русија и Израел. Таа е апсолвент на Германскиот институт за книжевност во Лајпциг. Во 2011 год. ја добива стипендијата Grenzgänger од фондацијата Роберт Бош. За нејзиниот многу почитуван деби-роман Der Russe ist einer, der Birken liebt во 2012 год. ја доби наградата „Клаус Михаел Кине“ и „Ана Зегерс“.