Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Aritmija

Решички Делимир.

280 resicki aritmijaКраков, Казимир, Варшава, Будимпешта, Сисак и Барања. Патувањето на големиот хрватски писател Делимир Решички по трагите на неговото своевремено емигрирано семејство од Полска преку Чешка и Унгарија во Славонија минува преку селата, градовите и пејсажите во Источна и Средна Европа. Тоа води среде историјата и сегашноста на панонскиот свет кој со паѓањето на Железната Завеса целосно излезе од колосек.

Збирката поезија Aritmija од Делимир Решички излезе на македонски јазик (извадок) во превод на Никола Маџиров под наслов Аритмија при Антолог, Скопје.