Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Зулцер, Алан Клод

sulzer alain claude by julia baierAлан Клод Зулцер, роден 1953 год. во Риехен кај Базел, учел за библиотекар, а живее како слободен писател во Базел, Берлин и Елзас. Од 1977 до 1997 год. живее во Диселдорф, Бремен, Келн и Бохум. Неговото дело е меѓународно познато и опфаќа бројни романи. Неговиот роман Ein perfekter Kellner во Франција 2008 год. го доби гранприто Médicis étranger наспрема Јан Мек Ајван, Ричард Форд, Дон Де Лило, Денис Џонсон и др. и со тоа стана бестселер. Освен тоа меѓу другото тој е овенчан добитник на наградата „Херман Хесе“ (2009) и „Наградата за култура“ на градот Базел  (2013).

http://alainclaudesulzer.ch