Печати

Фаес, Урс

faes ursУрс Фаес, е роден 1947 год. во Аурау, студирал историја (со фокус на историја на колонијализмот, фашизмот, историја на Швајцарија), германистика, филозофија и етнологија. Бил на подолги претстои во Ирска, како и во Северна и Јужна Америка. Урс Фаер живее како слободен писател во Цирих. За своите дела е добитник на бројни награди, меѓу кои и книжевната награда на кантонот Солотурн, наградата „Шилер“ на Швајцарија и најпосле „Цоликоншката награда за уметност“ (2013). Неговата книга Paarbildung во 2010 год. беше номинирана за Швајцарската книжевна награда.

www.ursfaes.ch