Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Скорадец, Виктор

scoradet victorВиктор Скорадец, роден 1953 год. во Романија, завршил германистика на универзитетот во Букурешт. По завршувањето на студиите најпрвин работи како учител по германски јазик, а потоа за различни весници и списанија (како секретар на редакција во дневниот весник Нојер Вег, уредник на месечникот Ноје Литератур и како театарски критичар на списанието за култура Контемпоранул – Идеја ојропеана). Своите театарски критики и есеи ги објавува во повеќе дневни и неделни весници. Виктор Скорадец денес работи како преведувач и театарски режисер и е уметнички директор на Театрул Арка во Букурешт, којшто го лансира во 2004 год. Во неговите преводи се вбројуваат бројни театарски пиеси и прозни дела од познати автори како Бертолт Брехт, Томас Бернхард, Фридрих Ниче, Гинтер Грас и др. Во 2014 година Виктор Скорадец беше овенчан со Орденот за заслуги на Сојузна Република Германија. Други признанија: „Наградата за театарска критика“ на Здружението на театри на Романија (1994), „Одликувањето Гете“ (2009).