Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Ведекинд, Франк

wedekind frankФранк Ведекинд е роден 1864 год. во Хановер. По преселбата во Минхен во 1896 год. е коосновач на списанието Симплицисимус. Ведекинд, кој постојано се бори против лажниот морал, во 189 год. ја пишува општествено-критичната драма Frühlings Erwachen. Откако најпрвин беше критикувана за својата отвореност, денес се вбројува во едно од неспорните ремек-дела на германската книжевност. Писателот Франк Ведекинд почина на 9. март 1918 год. во Минхен.