Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Николаидис, Јован

nikolaidis jovanJован Нколаидис, роден 1950 год. во Улцињ, од 1974 год. работи во Сараево за дневниот весник Ослобоџење. На почетокот на 90-тите години се враќа во родниот град Улцињ и оттогаш се посветува на културниот дијалог меѓу Црна Гора, Хрватска, Босна и Херцеговина и Албанија. Основач е на издавачката куќа Плима и го иницира црногорско-албанското културно списание Плима-Батица. Освен тоа е иницијатор и издавач на првото албанско-јазично списание во Црна Гора Кроника. Кон неговите најважни романи се вбројуваат романите Velaskez и Valdinos 33, хрониките Ulcinjska pisma и Fosforne brojanice како и политичките коментари Crnogorska krivica, во кое се тематизира прашањето на вина на Црна Гора.