Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Поланц, Соња

polanc sonjaСоња Поланц, родена 1956 год. во Сомбор (Хрватска), студирала филозофија и компаративна книжевност во Љубљана. Од 1988 год. е слободна уметничка. Како актерка има дејствувано во бројни значајни изведби и е добитник на домашни и меѓународни одликувања. Понатамошно тежиште на нејзината дејност беше работа во радио и телевизија, за којашто исто така повеќератно е наградена. Денес Сања Поланц главно работи како книжевен преведувач. Таа е коосновач на издавачката куќа Зракоглед и преведува современа книжевност од хрватски, српски, босански и црногорски на словенечки јазик. Во нејзините преводи се вбројуваат бројни дела од Славенка Дракулиќ, Давид Албахари, Миленко Јерговиќ, Семеждин Мемедовиќ, Срџан В. Тешин, Миро Гавран и Даша Дрндиќ.