Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Гстрајн, Норберт

gstrein_norbert
© peitschphoto.com
Норберт Гштрајн, роден 1961 год. во Тиролскиот Милс, студирал математика и историја на јазик во Инсбрук, Стендфорд и Ерланген. Денес живее во Хамбург. Во 1988 год. го објавува расказот „Einer“, следуваат: „Anderntags“ (расказ, 1989), „Das Register“ (роман, 1992), „O2“ (новела, 1993), „Der Kommerzialrat“ (репортажа, 1995), „Die englischen Jahre“ (роман, 1999), „Selbstporträt mit einer Toten“ (расказ, 2000), „Was war und was ist “(два говори, заедно со Јорге Земпрун, 2001), „Das Handwerk des Tötens“ (роман, 2003), „Wem gehört eine Geschichte“ (есеј, 2004), „Die Winter im Süden“ (роман, 2008) и „Die ganze Wahrheit“ (роман, 2010). Награди: „Берлинската награда за литература“, „Наградата Алфред Деблин“, „Книжевната награда на Фондацијата Конрад Аденауер“, „Наградата Уве Џонсон“ и.др.