Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Маковиќ, Звонко

zvonko makovic by SpeedyGonsales© Speedy GonsalesЗвонко Маковиќ, поет и историчар на уметност, роден 1947 год. во Осјек, Хрватска. Завршил историја на уметност и компаративна книжевност на Филозофскиот факултет во Загреб, каде што денес ја води на Катедрата за модерна уметност и визуелна комуникација. Маковиќ пишува уметнички критики, научни трудови, поезија, есеи и колумни. Во 2001 год. беше награден со престижната хрватска награда за книжевност „Горанов венец“ за неговото целокупно лирско творештво.