Печати

Фројд, Зигмунд

freud sigismund by max halberstadtЗигмунд Фројд, роден 1856 год. во Фрајберг (Моравија), по студиите по медицина за време на еден студиски престој во Париз се концентрира на психопатологија. Потоа во својата приватна ординација се занимава со хистерија и други форми на неврози. Ја основа психоанализата и ја развива понатаму до самостоен метод на лекување и истражување, како општа психологија, која ги опфаќа феномените на нормалниот душевен живот. Во 1938 год. Фројд емигрира во Лондон, каде и почина во 1939 год.