Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Љубиќ, Никол

ljubic nicol© Edi MaticНикол Љубиќ е роден 1971 год. во Згреб, а порасна како син на авионски техничар во Швајцарија, Грција, Русија и Германија. Има завршено политички науки и работи како слободен новинар и автор. Неговите репортажи се повеќекратно наградувани, меѓу другото со наградата „Теодор Волф“ во 2010 год. излезе романот Meeresstille, за кој ја доби наградата за поддршка „Аделберт Шамисо“ и Книжевната награда на Берлин-Бранденбург. Во 2012 год. ја издаде антологијата Schluss mit der Deutschenfeindlichkeit.