Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Мухамедаѓиќ, Сеад

muhamedagic sevadСеад Мухамедаѓиќ, роден 1954 Скокови кај Казин (Босна и Херцеговина) студирал германистика и јужнословенски книжевности во Загреб, по што заминал на доусовршување во Виена. Денес живее и работи како слободен книжевен преведувач, публицист и поет во Загреб и е предавач на Сојузната Педагошката академија во Грац. Во фокусот на неговото преведувачко дело се наоѓа поновата австриска книжевност (Шницлер, Краус, Хофмнастал; Хорварт, Бернхард, Капахер, Хандке, Турини, Митерер, Јелинек, Фиан, Шваб, Хотшниг, Вогроли и др.). Во 2001 год. ја доби австриската државна награда за книжевни преводи „Транслацио“ (Клагенфурт), а во 2011 год. и наградата „Исо Великановиќ“ (Загреб).