Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Комартин, Клаудиу

claudiu komartin by cato lein© Cato LeinКлаудиу Комартин е роден 1983 год. во Букурешт, каде што живее како поет, книжевен критичар и преведувач. Веќе на дваесетгодишна возраст ја објавува својата повеќекратно наградена збирка поезија Păpușarul și alte insomnii [Играчот со кукли и други пречки во сонот]. По  неа следуваа томовите исто така овенчани со награди Circul domestic [Домашен циркус 2005] и Un anotimp în Berceni [Едно годишно време  во Берцени, 2009]. Со излегувањето на изборот поезија составен од самиот автор Und wir werden die Maschinen für uns weinen lassen во едицијата tradukita poezio на „Едицион Коресподенцен“ песните на Клаудиу Комартин во 2012 год. за прв пат ѝ станаа достапни на германско-јазичната публика.