Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Петровиќ, Јелена

petrovic_jelena
Јелена Петровиќ, родена 1980 год. во Белград, завршила германистика и наука за театар и филм во Белград и Виена. Моментално работи во фондацијата „ЕРСТЕ“ во Виена. Јелена Петровиќ преведува од германски на српски јазик и од српски на германски јазик. Кон нејзините преводи се вбројуваат дела од Владимир Каминер (пет раскази од книгата „Russendisco“), Владимир Арсенијевиќ (расказите „Zidovi“ и “Neukorenjenost“ како и текстот „Zemlja s druge strane ogledala3), Инго Шулце („Handy) и Арно Гајгер („Anna nicht vergessen).