Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Träume

Бенјамин, Валтер.

247 benjamin traeumeЧитанка, која го претставува Валтер Бенјамин и како голем мечтател и како значаен теоретичар на сонот. Со тоа се открива една страна од неговото дело, која досега не наиде на голем одѕив, но која имаше централно значење за неговото пишување и мислење. Првиот дел ги содржи записите на сопствените соништа, а вториот неговите теоретски рефлексии за сонот, од куси афоризми преку големите расправи до литературата за сонот и до историчноста на сонот до политичката концепција на »колективот во сон« и неговото будење.

Träume [Соништа] од Валтер Бенјамин излезе на романски јазик (извадок) во превод на Aндреј Анасташеску под наслов Vise во издание на „Едитура ART“, Букурешт.