Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Андреев, Aлександар

andreev aleksanderAлександар Андреев, роден 1956 год. во Софија, е автор, новинар и преведувач, како и водител на бугарската редакција на Дојче Веле (телевизија и онлајн) во Бон. Освен двете книги проза и една стручна книга има објавено текстови во зборници во Германија, Австрија, Бугарија, Белгија, Велика Британија и Холандија. Меѓу другото има преведено делоа од Гинтер Грас, Томас Бернхард, Рајнер Марија Рилке на бугарски. Во 1995 год. беше одликуван со првата награда на Здружението на преведувачите на Бугарија. Исто така е добитник и на повеќе награди за медиуми, меѓу кои и на големата новинарска награда на ЕУ-комисијата за Бугарија (2008). Освен тоа Александар Андреев работи како универзитетски предавач и политички советник, поранешен член на раководство на ЕАЛИЦ (Австрија) и е член на Евопскиот Колегиум на преведувачи во Штрален (Германија).