Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Банов, Милан

banov milanМилан Банов е роден 1952 год. во Скопје, Македонија. Од 2007 год. е директор на еден оддел во Нaционалната и универзитетска библиотека „Св. Клиент Охридски“. Во текот на својата кариера основал два дневни весници и е повеќекратно наградуван за својата работа. Денес е колумнист во реномираните дневни весници „Дневник“ и „Нова Македонија“. Банов има објавено три тома колумни и есеи и пишува сценарија. Има преведено бројни дела од јужнословенеските јазици на македонски, меѓу другото Данило Киш, Борислав Пeкиќ, Милорад Павиќ и Даша Дрндиќ.