Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Cahier de verdure suivi après de beaucoup d´années

227 jaccottetВо оваа книга Филипе Жакоте ја негува уметноста на правење белешки: То е некаде помеѓу импресии од дневник и есеистички скици, сместена помеѓу поезијата и прозата. И секогаш одново се тоа слики од природата, бои и движења, кои како да даваат одговор на најпритискачките прашања: почетокот на утрото во мразното студенило на планинскиот врв, горечкото црвенило на вечерната светлина на една цреша надвисната од плод.

Cahier de verdure suivi après de beaucoup d´années [Зелена тетратка после многу години] од Филипе Жакоте излезе на српски јазик (извадок) во превод на Дејан Илиќ под наслов Зелена Свеска / После много година во издание на Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, Краљево.