Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Жакоте, Филипе

jaccottet philippe by erling mandelmann© erling mandelmannФилипе Жакоте е роден 1925 год. во Мудон (Западна Швајцарија). Училиште и универзитет посетувал во Лозана. По престоите во Рим и Париз се жени во 1953 год. со сликарката Ане-Мари Хаслер и денес живее во Грињан (Јужна Франција). Покрај неговата поезија, првата збирка излезе 1953 год., настанаа збирки проза во кои Филипе Жакоте поетски ја рефлектира работата на творењето поезија и преведувањето. Во авторите кои ги има препеано, меѓу другото, спаѓаат и Хомер, Тасо, Леопарди, Унгарети и Монтале, а од германски јазик ги има преведено Рилке, Хелдерлин, Томас Ман, Лудвиг Хол и делото на Роберт Музил.