Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Аниѓиќ, Дејан

anicic_dejan
Дејан Анчиќ, роден 1969 год. во Тибинген, студирал класични студии и теологија на универзитетот во Белград. Потоа студирал на одделот за византистика на универзитетот во Атина, а подоцна и класична филологија на универзитетот во Цирих. Од почетокот на 90-тите години е активен како преведувач, автор и уредник на културни и стручни списанија. Има преведено бројни текстови од англиски, француски, германски и новогрчки на српски јазик. Во последните години објавува особено преводи на филозофски и теоретски тела (Жил Делуз, Мишел Фуко, Никлас Луман, Петер Слотердијк). Од 2005 год. работи за српскиот неделник „НИН“. Во издавачката куќа „Карпош“ е одговорен за едициите книги „Алографии“ и „Панеленион“.