Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Скакулци и други драми

243 srbljanovicОвој избор направен избор и вовед од страна на преведувачката Јелена Лужина опфаќа пет театарски текстови на српскиот драматург Билјана Србљановиќ.  „Србљановиќ го рефлектира студенилото на нејзиниот свет, нејзиниот поглед врз сегашност никогаш не е пријателски. За неа не успеале општеството и политиката на нејзината земја. Но, сепак никогаш не ја губи леснотијата, нејзиниот театар живее од балансот помеѓу скурилноста и тргагиката.“ (Лаура Хамдорф во Шпигел онлајн)  

Изборот Скакулци и други драми со театарски пиеси од Билјана Србљановиќ излезе на македонски јазик (извадок) во превод на Jeлена Лужина во издание на „Блесок“, Скопје.