Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Ланге-Милер, Катја

lange-mueller katja© ddp images/dapd/Thomas LohnesКатја Ланге-Милер, родена 1951 год. во Берлин-Лихтенберг, студирала на Институтот за книжевност „Јоханес Р. Бехер“ во Лајпциг и една година во Република Монголија. Во 1984 год. се сели во Западен Берлин. Во 1986 год. ја објавува својата прва книга Wehleid­ ­– wie im Leben. Катја Ланге-Милер е добитник  на бројни награди и стипендии, меѓу кои наградата „Ингеборг Бахман“  (1986), наградата „Алфред Деблин“ (1995), на Берлинската награда за книжевност(1996), на книжевната награда Герти-Шпис (2008), на книжевната награда „Вилхелм Рабе“ (2008) како и една Њу Јорк стипендија на Академијата за јазик и поезија во Дармштат и на Германската куќа во Њу Јорк.