Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Громача, Татјана

gromaca tatjana© SofijaSilviaТатјана Громача е родена 1971 год. во Сисак/Хрватска и живее во областа на Централна Истра и Пула. Има завршено компаративна книжевност и филозофија во Загреб (дипломирала 1995 год.) и со години пишува репортажи, рецензии на книги и статии на теми поврзани со културата за во меѓувреме реномираниот, легендарен хрватски неделник „Ферал Трибуне“. Од 2008 год. пишува колумни за култура и е репортерка за дневниот весник „Нови лист“ и слободна писателка (поезија, проза и есеи). Нејзините дела се повеќекратно одликувани, меѓу другото со стипендијата на Академијата на уметностите во Берлин.