Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Хилзенрат, Едгар

hilsenrath edgar by georges seguin© georges seguinEдгар Хилзенрат е роден 1926 год. во Лајпциг. 1938 год. пребегува со мајка си и помладиот брат во Романија. Во 1941 год. семејството доаѓа во едно еврејско гето во Украина. Хилзенрат преживува и во 1945 год. емигрира во Палестина, а во 1951 год. и за САД. Во 1989 год. ја доби наградата „Алфред Деблин“, во 1992 год. наградата „Хајнц Галински“, 1994 наградата „Хас-Ерих-Носак“, 1996 год. наградата „Јакоб Васерман“ и наградата „Ханс Зал“. Од 1975 год. Едгар Хилзенрат живее во Берлин.

Вебстраница