Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Миниќ, Снежана

minic snezanaСнежана Миниќ, родена 1958 год. во Ниш (Србија), завршила грмански јазик и компаративна книжевност во Белград. Студиите ги завршува со обемен магистерски труд за рецепцијата на поезијата на Готфрид Бен во српско-хрватскиот јазичен простор. Потоа најпрвин работи како професорка по германски јазик, а потоа како новинарка, писателка и слободна преведувачка од германски на српски јазик. Од 1992 год. живее во Хамбург. Снежана Миниќ досега има објавено пет самостојни збирки поезија и бројни преводи од германски автори на српски јазик, меѓу кои и дела од: Рајнер Врнер Фасбиндер, Готфрид Бен и Сара Кирш. Таа е член на Здружението на писателите на Србија и на српскиот и на германскиот П.Е.Н.-центар.