Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Лисман, Конрад Паул

liessmann konrad paul Конрад Лисман Паул, роден 1953 год. во Вилах, е професор по филозофија на Институтот за филозофија во Виена, есеист, книжевен критичар и публицист. Во 2004 год. ја доби почесната награда на австриската Агенција за книги за толеранција во мислењето и дејствувањето, а во 2010 год. наградата за стручна литература „Доналд“. Тој ја издава филозофската едиција „Филозофикум Лех“ во издавачката куќа „Сцолнај“. Неговата  „Theorie der Unbildung“ (2006) доживеа голем успех и беше преведена на повеќе јазици.