Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Поповиќ, Мирјана

popovic mirjanaМирјана Поповиќ, родена1954 год., посетувала училиште во Минхен, Белград и Хамбург, а завршила германистика и социологија во Белград. Потоа работела како референт за трансакции со странство во една банка, како преведувачка и лекторка во „ТАНЈУГ“, како преведувачка и новинарка за дневните весници „Блиц“ и „Глас Јавности“, а најпосле како преведувачка за консалтингот ЦМС. Освен тоа е позната и како книжевна преведувачка. За оваа дејност е добитник на наградата „Сергеј Сластиков“ за литература за деца.