Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Фалада, Ханс

fallada hansРудолф Дицен алијас Ханс Фалада е роден 1893 год. во Грајфсвалд. Во 1920 год. дебитира како автор со романот „Der junge Goedeschal“. Со многукратно преведениот роман „Kleiner Mann – was nun?“ (1932) Фалада се закити со светска слава. Неговата последна книга „Jeder stirbt für sich allein“ (1947), околу шеесет години по нејзиното објавување стана до меѓународен бестселер. Ханс Фалада почина 1947 год. во Берлин.