Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Шинигој, Дамијан

sinigoj damijanДамијан Шинигој е роден 1964 год. во Ново Место, Словенија. Тој е писател, преведувач, издавач, публицист и сценарист. Шинигој има објавено два романи и две збирки куси раскази и преведено повеќе дела од хрватски, босански и српски јазик. Покрај тоа учествувал и на два филма. Тој е шеф на редакција во издавачката куќа „ГОГА“ и во весникот “Парк“ и пишува колумни за списанието „МАМА“ и други. Дамијан Шенигој е член на Здружението на писателите на Словенија и на Здружението на преведувачите на Словенија.