Печати

Стрсоглавец, Ѓурѓа

strsoglavec djurdjaЃурѓа Стрсоглавец е родена 1967 год. во Преграда, Словенија. Студирала на универзитетот во Љубљана, каде што се стекнала и со докторската титула, а денес предава хрватска и српска книжевност и превод на Институтот за славистика. Освен тоа преведува од повеќе јужнословенски јазици на словенечки јазик.