Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Ман, Томас

mann thomas by carl van vechten© Carl van VechtenТомас Ман е роден 1875 год. во Либек, и се смета за еден од најзначајните писатели на ХХ век. Со него модерниот германски роман се приклучи на светската книжевност. Комплексното дело на Ман имаше таков фидбек во светот како ретко кое друго. Од 1933 год. живе во егзил, најпрвин во Швајцарија, а потоа во САД. Дури во 1952 год. Ман повторно се враќа во Европа, каде што 1955 год. почина во Цирих.

Вебстраница