Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Pod pritiskom

Шехиќ, Фарух.

213 sehic pod pritiskomИ во овие раскази војната во Босна е големата тема на Фарух Шехиќ, автор на т.н. „изгубена генерација“, којшто во својата татковина ужива култен статус. И самиот учествувал во војната во Босна и Херцеговина како офицер и преживеаното го оживува со прецизен, честопати сувопарен, но поетски јазик.

Збирката раскази Pod pritiskom од Фарук Шехиќ излезе на македонски јазик (извадок) во превод на Игор Исаковски под наслов Под притисок во издание на  Блесок, Скопје и на словенечки јазик (извадок) во превод на Здравко Душа под наслов Pod pritiskom во издание на ЛУД Литература, Љубљана.