Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

projekt@party

Чуфај, Беќе.

221 cufaj projektЕмпатија, обнова по војната, забави и проект. Се исклучуваат ли едно со друго? По „Der Glanz der Fremde“ вториот роман на Беќе Чуфај: Сторија, која повлекува повеќе стории со себе. Еден германски професор седи во авион на патот кон еден нов почеток. Го чека една земја по крвавата војна, полна космополити, која сега им припаѓа на Обединетите нации. Ги остави мртвата ќерка и поранешната жена. Пред него лежи една уништена земја, проткаена од структурите, кои не се структури, од луѓе, кои се конфронтираат меѓусебно преку ден во канцеларии, а ноќе по баровите со домашните. Толкувачот, некогашниот барател на азил „таму горе“, а сега муслимански ревносник, станува неговиот посредник помеѓу истокот и западот. Романот „ projekt@party“е современ роман, кој културите и навиките ги редуцира на сушноста.

Романот „projekt@party[„projekt@party“] од Беќе Чуфај излезе на германски јазик (извадок) во превод на Jоахим Рем под наслов „ projekt@partyво издание на „Сецесион“, Цирих.

Рецензии: Prager kleine Seiten, Profil, Frankfurter Neue Presse, Frankfurter Rundschau, Berliner Zeitung, Potsdamer Neueste Nachrichten, Stuttgarter Zeitung, Tagesspiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Überblick über Rezensionen in deutscher Sprache in FAZ, Frankfurter Rundschau, Tagesspiegel u. a.