Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Тешин, Срѓан

tesin srdjan by nebojsa babic© Nebojsa BabicСрѓан Тешин е роден 1971 год. во Мокрин (Србија. Тој е писател и новинар. Неговите романи и раскази се преведени на бројни јазици: во 2004 год. за своето дело беше овенчан со угледната книжевна стипендија „Борислав Пекиќ“. Тешин од 1997 год. е член на канадското здружение на писатели, а од 2007 год. и член на Здружението на писателите на Србија. Од 2000 год. покрај тоа е член на независното Здружение на новинарите на Војводина и Србија. Тој го издава списанието за книжевност „Северни бункер“, е колумнист на новосадскиот весник „Граѓански лист“ и уредник на онлајн порталот e-novine.com. Срѓан Тешин живее во Кикинда.