Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Јаклиќ, Андреј

jaklic andrejАндреј Јаклиќ е роден 1969 год. Студирал драматургија на Академијата за драмски уметности. Денес работи како новинар и уредник во весникот „Дело“, но и како драматург во соработка со повеќе словенечки театри. Автор е на бројни драматизации и адаптации за театар. Андреј Јаклиќ преведува есеи, лирика и проза од српски, хрватски и бсански, меѓу другото ги има преведено: Мирослав Мичановиќ, Енес Кариќ, Радослав Петковиќ и Борис Дежуловиќ.