Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Пенева, Вања

peneva vanjaВања Пенева, е родена 1957 год. По посетата на една германско-јазична гимназија во Пазарџик, студира германистика во Софија. Од 1990 год. работи како преведувачка од германски јазик, а од 2011 год. како директорка на издавачката куќа „Просвета“ во Софија. Меѓу другото има прведено дела од: Томас Ман, Лион Фојхтвангер, Ерих Кестнер, Зигфрид Ленц, Владимир Каминер и Мартин Зутер на бугарски јазик.