Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Kultura laži. Antipolitički esei

Угрешиќ, Дубравка.

ugresic kultura

Збирката есеи „Kultura laži“ од Дубравка Угрешиќ настана 1995 год. како рекција на распадот на Југославија, на кобната војна во Хрватска и во Босна. Есеите анализираат што се случи во поранешна Југославија: Агресија против родениот „брат“, вештачки предизвикана амнезија, рекурирање на национал-фашистичките идеологии, пропаганда и цензура, фолклорен кич како култура на лагата, писатели и интелектуалци во вртлогот на национализмот.

„Kultura laži. Antipolitički esei“ од Дубравка Угрешиќ излезе на македонски јазик (извадок) во превод на Mаја Бојаџиевска под наслов „Култура на лагата. Антиполитички есеи“ во издание на „Сигмапрес“, Скопје.