Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Бојаџиевска Маја

bojadzievska majaМаја Бојаџиевска е родена 1963 год. во Скопје, Македонија. Таа е професорка на Катедрата за општа и компаративна книжевност на универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје и член на македонскиот ПЕН центар. Бојаџиевска има објавено повеќе авторски и ко-авторски книги за книжевна теорија. Освен тоа има преведено дела, меѓу другото, од: Жилбер Диро, Жак Дерида, Жил Делуз, Јулија Кристева, Мигелна Никочина, А.Р. Редклиф-Браун, Жан-Пјер Вернан и Дубравка Угрешиќ на македонски јазик.