Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Панајотов, Станимир

panayotov stanimirСтанимир Панајотов студирал филозофија во Софија (бечелор), а студиите ги завршува на Евро-Балкан институтот во Македонија со магистерска титула по филозофија и родови студии. Веќе со години е активен во ЛПБТ-движењето на Бугарија. Станимир Панајотов преведува од англиски и македонски јазик на бугарски, со фокус на теми од континенталната филозофија, како и за родови и квир студии. Кон неговите преводи се вбројуваат дела од Адриени Рич, Ив Седгвик, Јудит Батлер, Венди Браун, Дајана Фас, Дејвид М. Хелперин, Дерек Јарман и Јасна Котеска.