Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Санитарна енигма

Котеска, Jасна.

koteska sanitarna enigmaДали хигиената е сила: какви врски постојат помеѓу сапунот и фашизмот? Зошто секое колонијално царство секогаш од почетокот се постаувава како царство на хиегиената? Кога и како отпадот станува криминал? Како се меѓусебно поврзани сексуалноста и хигиената? Зошто нема задоволство според дадената култура? Тоа се само неколку прашања на кои предизвикува на размислување оваа студија на македонската научничка и писателка Јасна Котеска.

Санитарна енигма“ од Jасна Котеска излезе на бугарски јазик (извадок) во превод на Станимир Панајотов под наслов „Санитарна енигма“ во издание на „KX - Критик & Хјуманизм“, Софија.