Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Tisoč majhnih sonc na razbitem steklu

Мичановиќ, Мирослав.

micanovic tisocМирослав Мичановиќ не посегнува по површни решенија и на читателот не му нуди очекувани формули на убавина, тој е мајстор на деконструкцијата на сите навидум природни стандарди, на граматичкиот, како и на семантичкиот, коишто честопати се само предвесници на тоталитаризмот.

Изборот поезија „Tisoč majhnih sonc na razbitem steklu“ [„Илјада минијатурни лажици од скршено стакло“], по избор на Mирослав Мичановиќ од неговата збирка поезија „Grad dobrih ljudi, Zid i fotografije kraja и „Zib“, излезе во издавачката куќа „Апокалипса“, Љубљана. Преводот на словенечки го направи (извадок) од Jуриј Худолин.