Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Чолиќ Велибор

colic_velibor
© Pascal Hee

Велибор Ќолиќ е роден 1964 год. во Оџак (Босна и Херцеговина). Детството и младоста ги минува во Модрича. Пред избивањето на војната во 1992 год. пишува за списанијата „Око“, „Лица“, „Наши дани“, „Полја“, „Кворум“ и „Полет“. Од 1992 живее и работи во Франција како писател и слободен новинар. Својот прв романMadrid, Granada ili bilo koji drugi gradВелибор Чолиќ  го објави 1987 год. во Хрватска. Следуваат низа понатамошни романи и збирки раскази, кои делумно ги објави во Хрватска и Србија, а делумно во Франција, каде што во 2014 година беше одликуван со наградата „Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature française“ на Француската академија.