Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Кисиов, Роман

kissiov romanРоман Кисиов, роден 1962 год. во Казанлак (Бугарија), студирал сликарство на Националната академија на уметностите во Софија. Тој е поет, препејувач на поезија и уметник. Неговата прва збирка поезија „ Вратите на рая“ (1995) беше одликувана со националната награда за поезија на издавачката куќа „Христо Г. Данов“. Следуваат понатамошни збирки поезија. Роман Кисиов препејува современа лирика од македонски и руски на бугарски јазик. Во неговите преводи се вбројуваат дела од Никола Маџиров, Михаил Ренџов, Матеја Матевски, Ефтим Клетников, Радован Павловски и Гордана Михаилова Бошнакоска.