Печати

Јунаковиќ, Светлан

junakovic svjetlanСветлан Јунаковиќ, роден 1961 год. во Загреб, студирал на Академијата за уметности „Брера“ во Милано, а работи како слободен сликар, графичар, илустратор и автор на книги за деца. Со семејството живее во Загреб и предава на Академијата за уметности. Неговата книга „Velika knjiga portreta“ во 2008 год. беше овенчана со наградата „Болоња Рагаци“ и со „Премио Андерсен“ за најдобра сликовница. Во 2010 год. Светлан Јунаковиќ беше номиниран за наградата „Ханс Христијан Андерсен“.

Вебстраница